THC și pacienții bolnavi de glioblastom cranian

Un studiu clinic pilot despre efectele Δ9 -THC la pacienții cu glioblastom cranian multiform

Autorii studiului - M Guzmán1, M J Duarte2, C Blázquez1, J Ravina2, M C Rosa2, I Galve-Roperh1, C Sánchez1, G Velasco1 and L González-Feria2

Adresa autorilor - 1Department of Biochemistry and Molecular Biology I, School of Biology, Complutense University, Madrid 28040, Spain
2Department of Neurosurgery, Hospital Universitario de Canarias, La Laguna, Tenerife 38320, Spain

Publicat în - British Journal of Cancer 2006, 95, 197–203. doi:10.1038/sj.bjc.6603236

Textul complet în limba engleză îl regăsiți pe British Journal of Cancer

Δ9-THC și alți canabidoizi inhibită creșterea și angiogeneza în experimentele pe animale, astfel încât a fost sugerat potențialul acestora ca medicamente antitumorale. Totuși, efectele antitumorale ale canabidoizilor nu a fost testat la oameni până în prezent. Acesta este primul studiu clinic menit să observe acțiunile antitumorale ale canabidoizilor - un studiu clinic pilot în faza I care a inclus 9 pacienți (4 bărbați și 5 femei) cu o vârstă medie de 55 ani.

Metodologie - Pacienții aleși pentru acest studiu au fost aleși dintre cei cărora tratamentul clasic (operație și radioterapie / chimioterapie) nu a dat rezultate și tumoarea avea semne clare de extindere în urma tratamentelor. Primul pas a fost determinarea siguranței administrării THC-ului. Acesta a fost administrat prin injectarea subcutanată a unei soluții obținute printr-un proces de diluare a 100mgml THC în etanol și amestecarea acesteia cu 30ml de soluție salină suplimentată cu 0.5% ser de albumină umană.
Durata studiului a fost între Martie 2002 - Noiembrie 2003, pacienții începând tratamentul la intervale de timp diferite pentru a putea fi observată toleranța THC-ului de către organism și posibilitatea creșterii dozajului în funcție de efectele phioactive. Administrarea THC-ului a fost la diferite intervale de timp dar după minim 3-6 zile de la operație începând cu o doză de 20–40 μg în prima zi, crescând progresiv în următoarele 2-5 zile până la 80–180 μg pe zi. Durata medie a ciclului de administrate a THC a fost de 10 zile dar unii dintre pacienți au primit mai multe cicluri de administrare iar media acestora a fost de 15 zile. Au fost evaluate de asemenea acțiunile THC asupra duratei de supraviețuire a celulelor canceroase precum și alți parametrii ai acestor celule. A fost evaluat și regimul de mărirei a dozei de THC administrate.

Rezultatele studiului - Administrarea de canabidoizi a fost sigură și s-a desfășurat fără efecte phisoactive. Durata medie de supraviețuire după eliminarea tumorii prin operație a fost de 24 de săptămâni dar 2 pacienți au supraviețuit timp de 1 an.

Concluziile studiului - THC-ul a avut efecte de inhibare a dezvoltării in-vitro a celulelor canceroase și a scăzut inumocolorarea celulelor Ki67 la 2 dintre pacienți. Considerând siguranța relativă a THC-ului precum și potențialele efecte antiproliferative asupra celulelor tumorale verificate atât în acest studiu precum și în alte studii efectuate sunt bazele pentru viitoare studii necesare pentru evaluarea potențialului antitumoral al cnabidoizilor. Un viitor studiu ar putea verifica eficacitatea THC-ului la pacienții noi diagnosticați cu gliobastom multiform.

Etichete:   THC glioblastom cranian
Publicat 3 ianuarie 2017