Canabidiolul (CBD) în tratarea epilepsiei

Canabidiolul - un nou tratament pentru epilepsia rezistentă la medicamentație la pacienții cu scleroză tuberoasă complexă

Autorii studiului - Hess EJ, Moody KA, Geffrey AL, Pollack SF, Skirvin LA, Bruno PL, Paolini JL, Thiele EA.

Adresa autorilor - Massachusetts General Hospital, Boston, Massachusetts, U.S.A.

Publicat în - Epilepsia. 2016 Oct;57(10):1617-1624. doi: 10.1111/epi.13499. Epub 2016 Oct 3.

Textul original în limba enlgeză îl regăsiți pe PubMed

Rezultat principal - Canabidiolul (CBD) a fost eficient în tratarea epilepsiei produsă de scleroza tuberoasă complexă

Obiectivul studiului - Scleroza tuberoasă complexă (TSC) este o boală genetică dominată de autozomi care se manifestă în mod diferit. Cea mai comună manifestare neurologică a TSC este epilepsia, care afectează cca. 85% dintre pacienți dintre care 65% dezvoltă rezistență la medicamentație. Prin acest studiu s-a evaluat eficacitatea, siguranța și gradul de tolerabilitate al canabidiolului (CBD) - o substanță fără proprietăți psihotropice derivată din planta de marijuana - ca un tratament ajutător la medicamentația antiepileptică a pacienților cu TSC.

Metodologie - La studiu au participat 56 de pacienți dintre care 18 dezvoltaseră rezistență la medicamentație. După o fază inițială de 1 lună pacienții au început tratamentul cu CBD. Dozajul inițial a fost de 5mg/kg/zi. Acesta a fost crescut cu câte 5mg/kg/zi până la o doză maximă de 50mg/kg/zi, dacă CBD-ul a fost tolerat de organism. Au fost măsurate frecvența săptămânală a convulsiilor, procentajul modificării frecvenței acestora, iar rezultatele au fost calculate pe timpul lunilor de tratament cu CBD (a 2-a, 3-a, 6-a, 9-a, 12-a lună)

Rezultatele studiului - Frecvența medie a convulsiilor săptămânale pe timpul perioadei inițiale a fost de 22.0. Aceasta a scăzut la 13,3 după primele 3 luni de tratament cu CBD. Procentajul mediu al schimbării convulsiilor săptămânale a fost de 48,8% după 3 luni de tratament. Ratele de răspuns pe perioada studiului au fost de 50%, 50%, 38,9%, 50%, 50% la intervalul de 2 luni, 3 luni, 6 luni, 9 luni respectiv 12 luni de tratament cu CBD. La pacienții care au luat clobazam în același timp cu CBD, rata de răspuns a fost de 58,3% după 3 luni față de pacienții care nu au luat clobazam și care au avut o rată de răspuns de 33,3%. 12 dintre cei 18 paicenți studiați au avut cel puțin un efect advers posibil corelat cu administrarea CBD-ului. Printre cele mai comune efecte adverse s-au regăsit starea de somnolență (44%), ataxia (27,8%) și diareea (22,2%).

Concluziile studiului - Deși sunt necesare studii clinice controlate, rezultatele acestui studiu sugerează faptul că CBD-ul poate fi un tratament eficient și tolerat de organism pentru pacienții bolnavi de epilepsie datorată TSC.

Etichete:   epilepsia
Publicat 2 ianuarie 2017