Canabisul medicinal substituie medicamentele tradiționale pentru dureri, anxietate și somn

Studiu despre efectele canabisului medicinal la pacienții cu medicamentații tradiționale pentru dureri, anxietate și somn.

Autorii studiului - Piper BJ1,2,3, DeKeuster RM4,5, Beals ML6, Cobb CM4,7, Burchman CA8,9, Perkinson L10, Lynn ST10, Nichols SD11, Abess AT12.

Adresa autorilor 
1 Department of Basic Sciences, Geisinger Commonwealth School of Medicine, Scranton, PA, USA
2 Department of Basic Pharmaceutical Sciences, Husson University School of Pharmacy, Bangor, ME, USA.
3 Neuroscience Program, Bowdoin College, Brunswick, ME, USA.
4 Wellness Connection of Maine, Gardiner, ME, USA.
5 Calyx Concepts LLC, Sidney, ME, USA.
6 Department of Psychologcal Sciences, Northern Arizona University, Flagstaff, AZ, USA.
7 Center for Wellness Leadership, Portland, ME, USA.
8 Department of Anesthesiology and Perioperative Medicine, Geisel School of Medicine at Dartmouth, Lebanon, NH, USA.
9 Dartmouth Hitchcock Medical Center, Lebanon, NH, USA.
10 Champlain Valley Dispensary, Burlington, VT, USA.
11 Department of Pharmacy Practice, Husson University School of Pharmacy, Bangor, ME, USA.
12 Maine Medical Center, Portland, ME, USA.

Publicat în - Journal of Psychopharmacology
Vol 31, Issue 5, pp. 569 - 575 Sage Journals Aprilie 4, 2017

Textul complet în limba engleză îl găsiți pe Pub Med

Un studiu epidemiologic anterior a identificat o reducere a morților cu supradoze de medicamente în statele americane care au legalizat canabisul medicinal (MC). Une dintre teorii care explică acest fenomen este potențialul efect de substituție al MC pentru medicamentația tradițională (opioizi).

Scopul acestui studiu a fost evaluarea acestei teorii a substituției și dacă efectele substituirii opioizilor cu MC se aplică și altor medicamentații psihoactive.

Metodologie - Membrii dispensarelor din New England (cca. 1513 persoane) au solicitat pacienților să completeze un studiu online referitor la experiențele medicale și experiența în cazul canabisului medicinal. Dintre cei ce au răspuns întrebărilor care foloseau în mod regulat medicamente opioide, pestre trei sferturi (76.7%) au indicat scăderea folosirii acestor medicamente din momentul începerii tratamentelor cu MC. Acest lucru a fost semnificativ mai mare decât reducerea medicamentelor antidepresie (66.7%) sau a alcoolului (42.0%). Aproximativ 2 treimi dintre pacienți au redus folosirea medicamentelor împotriva anxietății (71.8%), migrenelor (66.7%), problemelor cu somnul (65.2%) din momentul începerii tratamentelor cu MC ceea ce a depășit în mod semnificativ reducerea de medicamente antidepresive sau a alcoolului.
Familiile pacienților și prietenii acestora erau mai în cunoștiință de cauză referitor la folosirea medicamentației bazată pe canabis decât doctorii de familie ai acestora.

Concluziile studiului - Majoritatea celor ce au completat studiu au raportat folosirea mult redusă a medicamentației tradiționale precum și medicamentelor împotriva anxietății, migrenelor și somnului după începerea tratamentelor cu canabis medicinal. O proporție mai mică au redus consumul de alcool și medicamentele antidepresive.
Sunt necesare mai multe studii care să coroboreze aceste rezultate retrospective cu alte surse.

Etichete:   Canabis Medicinal dureri, alcool, insomnii
Publicat 1 septembrie 2017