Efectele Canabisului asupra creierului

Universitatea din Texas a publicat raportul cercetărilor asupra efectelor pe termen lung ale marijuanei asupra creierului uman

Autorii studiului - Francesca M. Filbey, Sina Aslan, Vince D. Calhoun, Jeffrey S. Spence, Eswar Damaraju, Arvind Caprihan, and Judith Segall.

Publicat în - „Long-term effects of marijuana use on the brain”. PNAS, November 10, 2014
Editat de - Cameron Carter, University of California Davis Centre for Neuroscience, Sacramento, California.

Încă există o luptă importantă împotriva legalizării marijuanei în cele mai multe țări, răspunsul la întrebarea - Care sunt efectele pe termen lung ale canabisului asupra creierului uman? - reprezintă unul din cei mai importanți factori pentru stabilirea legalizării acesteia. Deși alcoolul rămâne legal cu toate dovezile legate de efectele provocate în timp asupra organismului, lupta pentru a legaliza consumul de marijuana atât prim prisma propiretăților medicinale (în special efectele asupra celulelor canceroase) cât și pentru utilizarea recreațională s-a lovit de diferitele „adevăruri” legate de efectele asupra consumatorului.

Prin publicarea raportului studiilor efectuate de către cei de la Universitatea din Texas, putem spune că s-a făcut un pas important în mutarea dezbaterii pentru legalizarea canabisului în domeniul științific având și mai multe dovezi asupra efectelor. Raportul a fost publicat în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences)

În concluziile raportului au fost distruse miturile referitoare la nivelul scăzut al IQ la utilizatorii de canabis și au fost descoperite mai multe dovezi referitoare la efectele benefice în cazul luptei împotriva bolii Alzheimer. În urma studiului a fost descoperit faptul că folosirea marijuanei în mod constant duce la o conectivitate mai bună și mai funcțională dpdv al structurii creierului. Cele mai importante creșteri în conectivitate apar la oamenii care utilizează marijuana.
S-a descoperit de asemenea o reducere a materiei gri în cortexul frontal (OFC - orbitalfrontalcortex), zonă care este asociată cu adicția. Este neclar încă dacă această regiune a creierului este mai mică pur și simplu la utilizatorii de marijuana sau dacă structura cerebrală a fost modificată în timp.

Deși aceste studii vor trebui re-confirmate pe un eșantion mai mare, (studiul inițial s-a desfășurat cu 100 de pacienți) rezultatele preliminare sunt promițătoare. Rezultatele vor trebui corelate cu cele reieșite din studiile referitoare la faptul că substanțele din marijuana (canabidoizii) au rol de creștere a dezvoltării celulelor nervoase chiar și la adulți.

Etichete:   creierul și canabis
Publicat 3 mai 2016