Uruguay legalizează comercializarea canabisului

Prima țară care a legalizat vânzarea de marijuana a fost Uruguay, o țară cu o populație de doar 3,3 mil locuitori, aflată în America de Sud între Brazilia și Argentina.

Uruguay a legalizat producția și vânzarea marijuanei în Decembrie 2013 după aproape o decadă de discuții conduse în principal de consumatorii din clasa medie care au reușit într-un final să convingă guvernul că este mai sigur să legalizeze canabisul decât să îi lase pe traficanți să controleze piața.

Sistemul acordă licențe producătorilor privați pentru fermele de canabis și oferă reguli stricte referitoare la distribuția produselor finale precum și prețurile controlate din farmacii de aproximativ 1\$ pentru gram pentru consumatorii înregistrați.

De asemenea, oamenii simpli au dreptul legal de a avea maximum 6 plante acasă. Cantitățile mai mari pot fi cultivate în "cluburi de canabis" formate din persoane fizice, producția fiind doar pentru consum nu și pentru vânzare cu un maxim de 99 de plante per club. Farmaciile pot să se înregistreze pentru a vinde legal canabis. Acestea trebuie să aibă program de identificare a clienților prin amprente, seifuri pentru protecția celor maxim 2 kg de canabis pe care le pot ține în stoc. Consumatorii trebuie să se înregistreze la Guvern pentru a putea cumpăra legal iarba iar maximum este 10 gr pe săptămână. Vânzarile de canabis recreativ nu vor avea taxe (eg: TVA)

De menționat faptul că în Uruguay nu a fost niciodată interzis prin lege consumul în privat de orice tipuri de droguri (incluzând cocaină și heroină) doar comercializarea a fost interzisă.

Legea legalizării comercializării marijuanei a fost promulgată de președintele José Mujica, fost revoluționar care declara ca nu a fumat niciodată marijuana însă "îi este frică de traficanții de droguri nu de drogul însăși".
Punerea în aplicare a acestei legi i-a revenit oncologistului Tabaré Vázquez care are o cruciadă personală împotriva consumului de tutun, reușind să promulge legislație dură anti-tutun. A interzis fumatul în locurile publice, a obligat producătorii să introducă avertismente împotriva fumatului pe 80% din suprafața pachetelor de țigări și a interzis reclamele la țigări precum și sponsorizările firmelor producătoare. Ca răspuns la această legislație, compania Philip Morris a dat în judecată Uruguay.

Se pare că legalizearea marijuanei le-a priit uruguaienilor, în prezent fumatul marijuanei este comun pe străzile din Montevideo, iar magazinele cu produse din cânepă au înflorit și au împânzit străzile din centrul vechi.

Etichete:   Uruguay
Publicat 3 martie 2016