De ce este grea studierea marijuanei medicinale?!

În anul 2013 neurochirurgul Sanjay Gupta, o figură proemintentă în media de peste ocean, corespondent oficial pe probleme medicale al CNN-ului, anunța oficial că își schimbă părerea despre marijuana. Într-un articol pentru CNN, acesta și-a cerut scuze pentru refuzul sistematic al studierii potențialelor beneficii ale marijuanei și pentru valoarea științifică al acestor studii.
„Nu are un potențial mare de abuz și există aplicații legitime medicale. De fapt, în anumite cazuri, marijuana este singura care funcționează. Am fost în mod voit, sistematic și teribil mințiți pentru aproape 70 de ani în SUA și îmi cer scuze și pentru rolul meu in acest lucru.” spunea Dr. Gupta. Însă acesta, care și-a schimbat părerea despre marijuana în timpul filmării documentarului „Weed” nu a menționat în ariticolul său faptul că ceea ce e impreionant este ca din studiile totale efectuate asupra marijuanei, exista un procent de 6% care erau axate pe studierea efectelor pozitive ale acesteia.

Ceea ce a omis este căt de impresionant este faptul că existau acele studii având în vedere că oamenii care se ocupă de studierea proprietăților marijuanei trebuie să treacă peste foarte multe interdicții și aprobări la nivel federal pentru a face aceste studii, și de multe ori nu reușesc.
Marijuana este clasificată în prezent ca substanță din categoria I la nivel federal adică nu prezintă valoare medicinală.
Ceea ce rezultă în îngreunarea studierii potențialelor beneficii medicinale ale marijuanei deoarece aprobările pentru studii umane sunt eliberate de FDA (Departamentul pentru Sănătate) și în cazul substanțelor ilegale de către DEA (Agenția pentru lupta împotriva drogurilor).

„Având în vedere că sunt deja 20 de state care au aprobat folosirea marijuanei medicinale, cred că lobby-ul a avut succes.” declara Lyle Craker, horticultor și șef al programului Universității Amhert din Massachusetts, pentru cei de la PopluarScience. Acesta nu părea însă foarte afectat de anunțul doctorului Gupta. Și asta pentru că incercase de mai bine de o decadă să construiască o fermă care să crească marijuana pentru cercetători și a fost refuzat de fiecare dată de autoritățile federale.
Craker lucra cu asociația non-profit MAPS (Asociația multidisciplinară pentru studii psihedelice) care se ocupă cu sponsorizarea cercetării potențialului medicinal al substanțelor psihedelice și marijuana. Brad Burge, Directorul pentru Comunicații al asociației, a declarat despre anunțul doctorului Gupta că „este unul dintre șobolanii deștepți de pe o barcă ce scufundă a celor care neagă potențialul medicinal al marijuanei și este printre primii pe bărcile de salvare.” I-a lăudat totuși poziția menționând ca există speranța ca și alții să îi urmeze. „Când doctori cunoscuți și respectați au curajul să își schimbe poziția referitor la marijuana medicinală, devine mai ușor pentru ceilalți în poziții importante să îi urmeze. Dacă pacienții sunt norocoși, schimbarea Dr. Gupta le arată celor mai de sus că după decade de negare nu este niciodată prea târziu să îți schimbi părerea”.

Pentru o perioadă de 11 ani, California a sponsorizat studii clinice referitoare la marijuana medicinală prin Centrul de Cercetare al Canabisului Medicinal de la Universitatea California din San Diego. O serie de studii mici pe oameni au concluzionat că marijuana are beneficii în tratarea pacienților cu scleroză multiplă și HIV. Ultimul studiu a fost efectuat în 2012 din cauza problemelor financiare cu care se confruntă statul.
„Bineînțeles ca se poate cerceta” explica Igor Grant, profesor la UCSD și directorul centrului. „Noi am făcut studiile, dar cred ca pentru un cercetător normal fără ajutorul statului este foarte greu. Este un procedeu extrem de dificil și complicat” referitor la obținerea permiselor și autorizațiilor”.
Doctorul Gupta și-a schimbat poziția referitor la marijuana medicinală și a accentuat că există foarte puține studii efectuate însă numărul acestora nu va crește foarte rapid. Din acest punct de vedere, al cercetătorilor care se bazează și lucrează cu date empirice, este o reținere și o întârziere al aflării potențialului marijuanei ca terapie medicinală. Dr Gupta a promis că „își va face partea lui de treabă pentru a ajuta în mod onest la umplerea golului de cunoștiințe”

Etichete:   studierea canabisului
Publicat 2 martie 2016