Chile și Canabisul

Chile este una dintre primele țări care au legalizat folosirea Canabisului atât pentru folosirea în interes medicinal cât și pentru folosirea recreațională. Istoria legalizării a fost destul de controversată și a trecut prim mai multe etape începând cu anul 2005 când a fost votată legea 20.000 pentru a actualiza legislația cu privire la traficul substanțelor psihotopice și narcotice.

Prin articolul 4 al legii, a fost decriminalizată folosirea personală pentru motive recreaționale a oricărui tip de drog. Există totuși o diferențiere importantă între consumul și posesia pentru uz privat si posesia pentru traficare, această diferențiere fiind lăsată la discreția judecătorilor

În anul 2012 a fost propusă o modificare a legislației prin care controlat canabisul de către senatorii Fluvio Rossi (PS) și Ricardo Lagos Weber (PPD). Aceasta conținea doar un amendament prin care se adăugau clauze ce susțineau decriminalizarea cultivării și folosirii pentru interes personal.

Pentru plantațiile de marijuana în scop medicinal trebuie o autorizație de la Serviciul Chilian pentru Agricultură (SAG). Printre primele state în care a fost permisă cultivarea marijuanei în scopuri medicinale se află La Florida, din districtul Santiago.

Cultivarea canabisului pentru uz personal a fost legalizată în Aprilie 2015 print-o decizie a Camerei Deputaților
, cu o limită de maxim 6 plante și posesia a maxim 10 grame

Vânzarea de produse medicinale derivate din canabis este legală doar în farmacii pe bază de rețetă începând cu Decembrie 2015.

În prezent, Chile se alătură altor țări precum Uruguay și Jamaica în legalizarea cultivării și folosirii în interes medicinal și recreațional al canabisului.

Publicat 3 mai 2019